8 – 12 Eylül 2025 Haftalık U-BİT Dersi Raporu

Öncelikle geçen haftaki okul öncesi, 1. sınıf ve 5. sınıflar için gerçekleşen uyum programı içeriğine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Değerli velilerimiz,

Sizlerle bu haftaki U-BİT dersi kapsamlı raporumuzu paylaşıyorum. Raporun içinde ödev bilgilendirmeleri de olduğu için detaylı şekilde okumanızı rica ederim.

📌 Bu hafta okul öncesi kademesinde

4 ve 5 yaş gruplarıyla bilgisayarın giriş-çıkış birimlerini tanıdık, animasyon video izleyerek bilgisayarların ne olduğunu öğrendik. Çocuklarımız, bilgisayar aksesuarlarını boyama etkinliği yaptı ve Lego çalışmalarıyla öğrendiklerini pekiştirdi. 5 yaş grubu öğrencilerimiz ayrıca Minecraft’ı gerçek hayatta Lego ile canlandırarak rol oynama etkinliği gerçekleştirdi.

📌 İlkokul kademesinde

  • 1. sınıflar: Gelecekteki bilgisayarları çizdik, ardından Lego ile hayal güçlerini geliştirdiler.
  • 2. sınıflar: “Bilgisayar olmasaydı ne yapardık?” sorusunu tartıştık, günlük hayatta bilgisayar, tablet ve telefon kullanımımızı konuştuk. Scratch üzerinden oyun oynayarak öğrendiklerimizi pekiştirdik ve Lego ile dersi tamamladık.
  • 3. sınıflar: Bilgisayar ve internet güvenliğini konuştuk. Doğru şifre oluşturmayı öğrenirken sınıfça ortak bir şifre oluşturduk. Sonrasında Minecraft’ta kale inşa ederek güvenlik kavramını oyunla bağdaştırdık.
  • 4. sınıflar: Dijital güvenlik ve siber zorbalık konularını işledik. Öğrenciler kendi deneyimlerini paylaştı, drama çalışmalarıyla internet ortamında yapılmaması gerekenleri canlandırdılar. Sonrasında Minecraft’ta yapılar inşa ettik ve Lego maketleri yaptık.
  • 5. sınıflar: Algoritma mantığını ve bilgisayarın çalışma sistemini tartışarak girdi-işlem-çıktı kavramlarını öğrendik. Akış diyagramı konusunu işledik, öğrenciler tahtada uygulama yaptı. Sonrasında fasikülümüzdeki akış diyagramı bölümünü (s.18) tamamladık. Ders sonunda programcının sahip olması gereken özellikleri konuştuk ve Minecraft ile yaratıcılığı destekleyen kısa bir etkinlik yaptık.

📌 Ortaokul kademesinde

  • 6. sınıflar: Dijital imza konusunu örneklerle işledik. Öğretmenin blog ve sosyal medya hesapları üzerinden örnekler gösterildi. Scratch hesapları üzerinden uygulamalar yapıldı.
  • 7. sınıflar: Zararlı yazılımlar, virüsler ve trojanları konuştuk. Öğrenciler kendi deneyimlerini paylaştı. Siber güvenlik testi ve bölüm sonu çalışmaları yapıldı. Ayrıca Metodbox üzerinden “Araştırma Görevi: Ünlü Siber Saldırılar” ve test ödevleri verildi.

🌟 Ek bilgi:

Öğrencilerimizin ilgisi oldukça yüksekti. Derslerimiz sohbet havasında, eğlenceli ve aynı zamanda öğretici geçti. Çocuklarımızın ilgi duyduğu oyun ve platformlardan yola çıkarak (ör. Minecraft, Clash Royale, Brawl Stars, Pinterest) dönem içinde eğitsel etkinlikler ve kulüp çalışmaları planlıyoruz.

📚 Ödev Bilgilendirmeleri:

  • 5. sınıflar: Araştırma Ödevi: Programcılık Mesleğinin Gerektirdiği Özellikler — yazılı olarak hazırlanıp öğretmene teslim edilecektir.
  • 6. ve 7. sınıflar: Ödevler Metodbox üzerinden verilmiştir.
  • 📖 Haftaya: Tüm öğrenciler “Bilgi Teknolojileri” fasikülünü derse getirmelidir.

📅 Ders çıktısı hafta bitişi sosyal medya paylaşımımıza şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/reel/DOgP_mcjH8P/?igsh=ZW12ODYxb3BxbHBj

🎥 Sınıf içi görüntülerin yer aldığı, tüm sınıflara ait video kurgusuna şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://youtu.be/_Jk49GRk9Xg

Yukarıdaki Youtube videosu, gizlilik ve etik düşünülerek yalnızca sizin ulaşabileceğiniz şekilde ayarlanmıştır.

Tüm bu içeriklere (Youtube videosu, sosyal medya paylaşımı, ödev bilgilendirmeleri ve ek detaylı rapor) şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://emirhankabakci.com/8-12-eylul-2025-haftalik-u-bit-dersi-raporu/

Geribildirim, soru ve önerileriniz için istediğiniz zaman bana WhatsApp üzerinden yazabilirsiniz.

İyi tatiller diliyorum. 🌸


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir