Herkese selamlar,
Bu blog yazısında YDS’ye Nasıl Çalışılır sorusunu kendimce cevapladım ve sizin için yardımcı olabilecek taktikleri ve kaynakları derledim. Yüksek lisans yaparak hem yaptığım işlerde akademinin ve üniversitelerin gücünü kullanmak, hem de araştırmalarıma ünvan ve dergilerle temellendirilmiş şekilde devam etmek istiyorum. Bu yüzden, yüksek lisans yapmak için girmem gereken iki sınavdan ilkine, Yabancı Dil Sınavı’na, YD’ye girdim ve 66 aldım. Okuma hatası almasam 80’i zorlarmışım ama işte dikkatsizlik sorunu hiç peşimi bırakmadı.
Öncelikle çalışmaya Duolingo ile başladım. Zaten hesabım vardı, bildiğim üniteleri hızlıca atladım ve her gün 15 dakika boyunca Duolingo üzerinden çalıştım. Premium’um vardı, o yüzden rahat rahat çalıştım. Hem gramer, hem kelime çalışmalarımı her gün yaptığım için çoğu bilgi aklımda daha rahat kaldı.
Bu Duolingo macerasının yanısıra, ODTÜ’nün Reader At Work kitaplarını çözdüm. Reader at Work, benim okumamı çok geliştiriyordu.
Sınava 1 buçuk ay kala, aşağıdaki Youtube çalma listelerini çalışmaya başladım. Buralardan kelimelere bakıyor, taktikleri inceliyordum. YDS’ de dikkat etmem gereken en önemli şeyin taktik olduğunu farketmiştim:
Yukarıdaki videonun sağ üstüne tıklayınca tüm 14 videoyu görebilirsiniz. Bu videoları dikkatle izleyip not alırsanız oldukça işinize yarar.
Sınava 1 ay kala, YDS Çıkmış Sorular’ı çözdüm. Bunu MODADİL Yayınları’ndan satın aldığım fasiküllerle çözdüm. MODADİL Yayınları’nın en iyi yanı, soruların videolu çözümlerinin olması. Bu sayede yanlış yaptığım her sorunun videolu çözümünü izleyerek sorunun mantığını tipini taktiğini öğrendim. Ve tüm bu yaptıklarımı Excel’de tuttum ki neyde hata yaptım neyde yapmadım rahatça anlayayım diye.
Notlarımın kaynakları üç kaynak, ilki yukarıdaki video listesi, ikincisi çıkmış sorular, üçüncüsü ise remzihoca.com sitesindeki PDF’ler sayesinde aldım. Bu PDF’leri buraya eklemek istemiyorum zira kaynak hırsızlığı olur, o yüzden siteye girip oradan PDF’leri indirebilirsiniz. PDF’lerin kapak fotoğrafları yani hangi PDF’leri indirmeniz gerektiği yine aşağıdaki belgede yer alıyor.
Benim gibi kitap bağımlıları için şu üç kitabı iyi çalışırsanız bu da yeterli olacaktır: ilki “Oxford Wordpower Dictionary”, ikincisi “Reader at Work 1”, üçüncüsü “Reader at Work 2”. Sonra 5-6 tane çıkmış soru çözün olay tamamdır.
Bir yanıt yazın