Richard Branson 9 Adımda Hedefini Nasıl Gerçekleştirdi ?

İnsanlar çoğu şeyi unutur, ne kadar önemli olursa olsun. Richard Branson adlı 350’den fazla şirketi bulunan Virgin şirketler grubunun CEO’su olan abimiz, hedefini gerçekleştirmek için yaptığı uygulamaları dünyayla paylaşmış saolsun. “Girişimci Kafası” adlı facebook sayfası da bunu paylaşmış, bende alıntılayıp burda yorumlayarak paylaşayım dedim. Bakalım Richard abimiz neler demiş ?

Richard Branson - Sahip olduğunuz her fikri not edin.
Richard Branson – Sahip olduğunuz her fikri not edin.

“Hiç bir fikir çok küçük ya da çok büyük değildir.”

Abimiz burda her fikrin önemli olduğunu, akla gelen her şeyin not edilmesi gerektiğini vurguluyor. Her fikri not edin ki, hepsini toptan okuduğunuzda aklınıza müthiş başka bir şey gelebilir diyor bence 🙂

Richard Branson - Her zaman bir defter taşıyın.
Richard Branson – Her zaman bir defter taşıyın.

“Fikirlerinizi not etmek için bir yere ihtiyaç duyacaksınız ve dosyanızda bir klasör yazacak bir şey olmamasından daha iyi olduğu halde bir parça kağıt çok daha akılda kalıcıdır.” diyor Richard Branson.

Tabi bu notları elimize ayağımıza yazmayacağız haliyle. Bu notları tutmak için not defteri, kağıt gibi şeyler bulundurmak gerek. Ama çağımız teknoloji çağı sonuçta, benim gibi bulut depolama da kullanan OneNote programı gibi not uygulamaları kullanıp daha çağdaş davranmış olabilirsiniz.

Richard Branson - İşinize yarayacak bir liste metodu bulun.
Richard Branson – İşinize yarayacak bir liste metodu bulun.

Karalamalar, madde işaretleri, tablolar… Size en iyi ne uyacaksa. İşime yarayan kısa ifadelerin ve karalanmış resimlerin bir karışımını buldum.”

Bu notlar karışık şekilde girilirse okunmak istenmeyen bir hal alabilir. Bu yüzden OneNote daki maddeleme gibi her notu maddelemek daha düzenli bir hal alabilir.

Richard Branson - Her gün yapılacak gerçekleştirilebilen küçük işlerin bir listesini yapın.
Richard Branson – Her gün yapılacak gerçekleştirilebilen küçük işlerin bir listesini yapın.

“Gününüzü parçalara ayırın ve yapacak daha fazla şeyiniz olacak. Tamamlanan her işi işaretleyin. Bir işi iyi yapılmış olarak işaretlemekten daha tatmin edici az şey vardır.”

Not alırken direk “Ben şu oyunu yapıp zengin olacam” ya da “Ben şu üniversiteyi kazanacam” diye notlar almamak en mantıklısı. “Ben bugün şu konuyu çalışacam” ya da “Ben bugün şu oyundaki şu hatayı düzeltecem” gibi işleri daha parçalara ayırmak daha mantıklı olur.

Richard Branson - Hedefleriniz ölçülebilir olsun.
Richard Branson – Hedefleriniz ölçülebilir olsun.

Böylece planlarınızın işe yaradığını bilirsiniz. Eğer onlara ulaşıp ulaşmayacağınızı bilmiyorsanız hedefler koymanın bir anlamı yoktur.

Hedeflerde kesinlik sağlanmalı diyor abimiz. Hiç ders çalışmadan ODTÜ, hiç kod yazmadan hazır uygulamada zengin olmayı hedefleme diyor yani 🙂

Richard Branson - Uzak, tuhaf hedefler belirleyin.
Richard Branson – Uzak, tuhaf hedefler belirleyin.

Kararlılıklar sadece kısa süreli bitiş noktalarına sahip olmamalı. 5 yıl içerisinde neyi başarmış olmayı istiyorsunuz? Ya 50 yılda?

Başkalarının sen şunu yapamazsın dediği hedefler, sen delisin dedikleri hedefler, her zaman başarıya ulaşmış hedeflerdir. Başkalarının demelerine aldırmayın, hedef uzayda koşmak bile olsa, yapabileceğinize inanın.

Richard Branson - Listenizde sadece mesleki hedeflere değil, kişisel hedeflere de yer verin.
Richard Branson – Listenizde sadece mesleki hedeflere değil, kişisel hedeflere de yer verin.

İş ve hayat arasında gerçek bir ayrım yoktur – hepsi yaşamımızda.

Hedef hedeftir diyor Richard bey abimiz. Yazacağım program 100 milyon indirmeye ulaşacak da bir hedef, 3 ayda 10 kilo vereceğim de bir hedef. İkisi içinde inanarak çaba göstermek lazım.

Richard Branson - Hedeflerinizi başkalarıyla paylaşın.
Richard Branson – Hedeflerinizi başkalarıyla paylaşın.

Bir başkasının motive olmasına yardım edebilirsiniz ve bundan birbirinizi sorumlu tutabilirsiniz. Ama sonunda şunu hatırlayın, bunu kendiniz için yapıyorsunuz.

Ve ayrıca başkasıyla hedefi paylaşınca, onun verdiği motivasyon da çok işe yarar oluyor. Arkadaşlarımda denedim, ne zaman hedefleri paylaşsam çözüm yolu öneriyorlar ya da motivasyon veriyorlar. Önemli olan da bu değil mi zaten ?

Richard Branson - Başarınızı kutlayın ve yeni hedefler için yeni bir liste yapın.
Richard Branson – Başarınızı kutlayın ve yeni hedefler için yeni bir liste yapın.

Bu döngü siz başarı kaydettikçe devam etmeli. Eski listelerle dolu eski notlarımın olduğu pek çok kutuya sahibim ve daha fazlasını yapmakla meşgulüm.

Abimiz kendine böyle bir uygulama geliştirerek baya zengin ve hedeflerini başarmış bir iş adamı olmuş. Biz niye olmayalım ?

 

Kaynak : https://www.facebook.com/girisimcikafasi/photos/pcb.1851529448428286/1851529008428330/?type=3&theater (Yorumlanmıştır, belli oluyor zaten 🙂 )

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir