Mekanik Klavye

Oyuncuların Gözdesi Mekanik Klavye Nedir ?

90’lı yıllarda veya 2000’lerin başında bilgisayar kullanmaya başladıysanız aslında bu mekanik klavyeleri de muhakkak denemişsinizdir. Hani şu “klik klik” sesler çıkaran, daktilo sesli, aha sert yapıda ve günümüz klavyelerine göre daha uzun tuşlara sahip klavyelerden bahsediyoruz. Filmlerde ve dizilerde ofis ortamı havası katmak için arka plana eklenen klavye sesi var ya işte o ses mekanik klavyeye aittir. Neden mekanik klavye dendiğini birazdan söyleyeceğiz. Mekanik klavyeler, son dönemlerde artık zor bulunuyor olsa da aslında çok kemik bir kullanıcı kitlesinin asla vazgeçemeyeceği bir klavye türü. Çünkü son derece basit şekilde çalışıyor ve doğal bir his veriyor.

Aslında uzun süredir unutulmuşlardı ve maliyet fazlalıkları nedeniyle de firmalar “rubber dome” denilen, alt kısmı lastikten üretilen klavyelere kaymıştı. Bugün mekanik klavyeler her ne kadar bazı firmalar tarafından üretilse ve fiyatları daha yüksek meblağlarda olsa da, birçok avantajları bulunuyor. Özellikle oyuncular için. Mekanik klavyenin çok temel bazı farkları bulunuyor bu farkları aşağıda olumlu ve olumsuz olarak sizler için sıraladık.

Mekanik klavyenin ilk farkı daha doğal bir hissiyat yaratması. Çünkü direkt olarak bastığınız tuşla beraber parmağınız da klavyenin içine gömülüyor. Yapıları itibariyle daha ağır oluyorlar. Bu ağırlık, çok fazla parça kullanılması ve hareketin daha çok olması sebebiyle üreticiler mekanik klavyeleri daha kaliteli malzemelerden üretiyorlar. Olumsuz farkı ise üretim maliyetinin daha fazla olması.

Oyuncular Neden Mekanik Klavye Kullanıyor?

 

Mekanik klavyeler artık ağırlıklı olarak oyuncular tarafından kullanılıyor. Çünkü tepkime süresi oldukça kıza. Özel iyileştirmeler ile oyunculara özel klavyelerde bu süre daha da kısalıyor.

Çıtayı devamlı yükselten mekanik klavyelerin tuşları, fonksiyonları, yazma metodları, tuş yapısı, PCB tahtası ve LED ışıklandırması derken git gide kullanıcılar arasında tercih edilir hâle geliyor. Hatta oyuncular bile “lastik kubbe” (rubber dome) klavyeleri bırakarak bunlara geçiyor diyebiliriz. Genel hatları ile toparlayacak olursak mekanik klavyenin artıları ve eksileri nedir ? Hemen toparlayayım.
Artılarından bahsedecek olursak, uzun ömürlüdürler, yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Oyuncular için en önemli özelliği olarak kısa sürede cevap verirler, tepkime süreleri azdır. Hoşluk olarak da daha dolu, tok bir basış hissi verir.

Olumsuz tarafları ise fazla ses çıkarırlar. Gerçi bu benim için olumlu tarafa giriyor ama genel olarak konuşursak fazla ses iyi değil gibi gözüküyor. Hele ki gececi oyuncu tayfası için 🙂 Ama tabi herkesçe kabul edilen bir olumsuz tarafları vardır ki pahalıdırlar. Bu kadar güzelliğe fiyat biçmek zorundasınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir