Bilgisayar Toplama Rehberi
Bu makalede bilgisayar toplanırken nelere dikkat edilmeli, kısaca değinmek istiyorum. Değinirken de benim Ceyranlı Soba’mın (Masaüstü Bilgisayarım) bileşenlerini bölüm sonlarına aktaracağım 🙂
Anakart
Ana kart bilgisayarın elektronik parçalarının birleştirilmesini sağlayan ve düzenin oluşturulması için gerekli olan önemli bir parça olmaktadır.
Ana kart üzerine ekran kartı, hard disk, RAM, işlemci, fan, disk sürücü, USB girişler, Ethernet kartı gibi aklınıza gelebilecek çoğu parçalar yerleştirilebilmektedir. Ana kartların özellikleri aynı zamanda bilgisayarın özellikleri üzerinde de etkili olmaktadır. Bilgisayarın hızlı olması bir anlamda ana karta da bağlı olmaktadır. Ana kartlara sadece bu parçalar değil, çevre birimler de bağlanmaktadır. Monitör, klavye, mause, kamera gibi araçlar da ana kart üzerine bağlanmaktadır. Ana kartın arıza görmesi bazı durumlarda bilgisayarın çöpe gitmesine dahi neden olabilmektedir.
Anakart alırken, özellikle RAM ile uyumu kontrol edilmelidir. DDR3 Ram e DDR4 anakart alırsanız ya da tersini yaparsanız, uyumsuzluk sorunu yaşarsanız. Ayrıca anakartın mHz değeri, anakart üzerindeki bileşenlerin birbiri arasındaki hızını gösterdiği için mHz değeri yüksek anakart almanız daha uygun olur. Son olarak çağımız artık USB 3.1 devri olduğu için usb 3.0 dan düşük destekleyen anakartları almamanız tavsiyemdir.
Benim kullandığım ekran kartı : MSI H170A Gaming PRO. DDR4 Ramleri 2133 mHz hızına kadar destekliyor. Ayrıca HDMI ve 3.1 USB giriş desteği mevcut kendisinde.
İşlemci (Merkezi İşlem Birimi)
Bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verilerin değerlendirilip yeni veriler üretilmesi) görevlerini yerine getiren elektronik aygıtlardır. Bilgisayarın beynidir ifadesini kullanmak doğru olacaktır.
Bilgisayardaki işlemci tıpkı bir insandaki beyin gibi, hangi bilginin nerede olduğunu bilir, gerekli işlemleri gerçekleştirir ve gerekli yerlere gönderir.
İşlemci alırken Intel ya da AMD alın demeyeceğim. İkisi de kaliteli işlemciler üretiyor. Bu ikilem tıpkı iOs’mu, Android’mi ikilemine benziyor. İşlemci olarak tavsiyem nanometre değeri düşük, GHz değeri yüksek işlemcilere yönelmeniz. nanometre değeri düştükçe ısınma değeri düşer, doğru orantılı olarak elektrik faturası daha az yansır. GHz değeri de işlemcinin iş yapabilme hızıdır. Yüksek olması lehinize olur.
Ayrıca önemli bir not olarak söyleyeyim, soket değeri anakart soketiyle uyumlu olmak zorundadır. 1151 soket işlemci alıyorsanız, 1151 soket destekleyen anakart almalısınız.
Bir diğer not ise, eğer işlemci modelinde K ibaresi bulunuyorsa (i7 6700K gibi) , o işlemci overclock yapılabiliyor demektir. Overclock muhabbeti ise işlemcinin hızının aşırtılması olayıdır. Olaya hakim değilseniz, yapmamanızı tavsiye ederim.
Benim kullandığım işlemci : Intel Core i7 6700 1151 Soket destekli 3.4 GHz 8 MB Önbellekli 14nm
RAM (Bellek Kartı)
Kelime anlamı ile incelemeye başlayacak olursak Random access memory yani Rastgele Erişilebilir Bellek cümlesinin kısaltılması ile oluşan bir tanımdır. Temel olarak bilgisayar, ekran kartı, birçok mikroişlemci modülünün içinde daimi olarak yer alan bir parçadır. Asli görevi ise bilgisayar veya teknik birim çalışırken yapılacak işlemleri üzerindeki hafıza bölümlerine alıp kullandıran bir elemandır. Word’de, photoshop’ta felan çalışırken siz kaydet tuşuna basmadığınız zamanlarda, o belge / dosya artık her neyse RAM üzerine o an itibari ile tutulur. Eğer kaydetmeden bilgisayarı kapatırsanız, RAM’deki bilgide silinir; eğer kaydederseniz, RAM üzerinden harddiske geçer ve silinmez.
Ram alırken dikkat edilmesi gerekilen nokta anakart ile uyumluluğa bakılmalıdır, anakart bölümünde de bahsettiğim gibi. Özellik bakımından ise mHz değerinin yüksek olması (tabii anakartın desteklediği büyüklüğü aşmamak kaydıyla) ve cl değerinin düşük olması, lehinize işleyecek özelliklerdir.
Benim kullandığım bellek kartları : Kingston HyperX Fury Black Series 2×8 GB DDR4 2133 mHz CL14 1.2V
Ekran Kartı
Teknoloji mağazalarında satıcıların en çok kullandığı kelimeler arasında büyük ihtimal ekran kartlarının boyutları ve markaları bulunuyordur. Çünkü şimdilerde ekran kartları önemli bir hal aldı. Yeni çıkan oyunlar bile ekran kartı seçer oldu dolayısıyla bizde ekran kartlarına daha bir önem vermeye başladık.
Ekran kartları bilgisayarın CPU’sunda işlenen verileri mönitöre anlaşılır bir şekilde iletme amacıyla kullanılan kartlardır. Yani ekran kartı bilgisayarın CPU’su ile mönitörü arasında iletişim kuran cihazdır.
Ekran kartının önemli noktaları en başta anakart ve kasa ile uyumluluğudur. Kasa uyumluluğu da önemli, çünkü bazen kasanın desteklediği ekran kartı bölümü küçük olabiliyor, haliyle ekran kartı sığmayabiliyor.
Ekran kartları günümüzde çoğunlukla oyun için önemli olmuş durumda bilgisayar toplayanlar için. Bu oyuncular Nvidia’cılar ve AMD’ciler olarak ayrılmış durumda. Tabii ben tarafsız taraftayım AMD aldığıma bakmayın 🙂 Ekran kartı alınırken GB ve Bit modeli önemli yer kaplar fakat sadece ona bakılarak ekran kartı alınması yanlış olur. Çünkü örnek vermek gerekirse, Nvidia’nın GTX980 modeli 4 gb ve 256 bit olmasına karşın, benim 8 gb 512 bitli ekran kartımdan daha iyi performans verdiği istatistiklere yansımıştır. Bu durumda ekran kartı alırken ayrıca detaylı bir araştırma yapılması gerekir.
Benim kullandığım ekran kartı : MSI R9 390 GAMING 8GB GDDR5 512 Bit AMD Radeon DX12
Sabit Disk
Veri depolanması amacıyla ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Sabit disk alınırken tercihe göre boyuta (GB, TB vb.) dikkat edilmeli, ama mutlaka önbelleğe ve rpm yani dönüş hızına önem verilmelidir. günümüzde masaüstü bilgisayarlar için ideali 64mb önbellek ve 7200rpm dönüş hızlı harddisklerdir. Ayrıca masaüstü için 3.5, notebooklar için 2.5 inç harddisk alınmalıdır uyumluluk için.
Benim kullandığım sabit disk : Seagate 3.5″ 2TB Barracuda Sata 3.0 64MB Cache 7200Rpm Harddisk
Kasa
Bütün bu donanımların korumasını yapan yapıdır. Kasa alımında genelde bizim gibi gençler görünüşüne dikkat eder, fakat aynı zamanda içerdeki hava akışına, fan sayısına, boyutuna (donanımları içine alması açısından) ve USB 3.0 ve üstü desteklemesine dikkat edilmelidir. Kasa alınırken en önemli anakart uyumluluğudur. Örneğin anakartın modelinde MidT ATX yazıyorsa, MidT ATX boyutunda kasa alınmalıdır.
Benim kullandığım kasa : Zalman Z11 Plus HF1 MidT ATX Siyah Pencereli Kasa
Güç Kaynağı
Bütün bu donanımların çalışmasını sağlayan patron güç kaynağıdır. En önemli bileşenlerden biridir. Bilgisayarda bir sorun çıkarsa ilk bakılması gereken yerdir. Güç kaynağı alırken güç verimliliğine (80+, 80+ bronze, 80+ gold vb. güç verimliliği sağlayan güç kaynaklarıdır fakat daha pahalıdırlar) ve donanımlara yetecek kadar volt sağlamasına bakılmalıdır. Eğer donanımlarının tümünün ihtiyacı 700w ediyor ve 650w güç kaynağı almışsanız, bilgisayar bir yerde sorun verecek ya da hiç çalışmayacaktır. Bilgisayarınızın kaç w ihtiyacı olduğunu öğrenmek için https://tr.msi.com/power-supply-calculator adresini kullanabilirsiniz.
Benim kullandığım güç kaynağı : Cooler Master G650M 80+ 650W Modüler
Monitör
Monitör alırken tercihe göre boyuta bakılabilir. Oyuncu arkadaşlar oyunlarda daha fazla FPS görmek için 75hz gibi özellikli monitörlere bakabilirler. 75hz demek, monitör oyunda 75 fps e kadar çıkabiliyor demektir. Genel olarak monitörler 60hz desteklerler.
Ayrıca yine oyuncu arkadaşlar için önemli olan MS değeri çok önemlidir. MS azaldıkça monitörün bilgisayara karşı tepki süresi o kadar azalır. 5 MS’den düşük monitörler idealdir.
Viewsonic 23.6″ VX2457-mhd AMD FreeSync 75 Hz 1MS Gaming Monitör